Welkom op mijn pagina!

Altijd al iets over het boerenleven willen leren of zien? Dan bent u hier op het juiste adres! Op deze zelfgebouwde website van HAS Hogeschool ga ik twee weken onderzoeken hoe moderne media effectief kan zijn in bijvoorbeeld een strategisch marketingplan. Wat houdt mij tegen om het dan ook nog over mijn passie te hebben!

Gedurende twee weken kunt u iedere dag een leuke vlog of klein bericht verwachten. U zult zich na twee weken een echte boer of boerin voelen! Vertel het ook vooral door, zodat iedereen weet waar zijn pakje boter, stukje kaas, glaasje melk en overheerlijk biefstukje vandaan komt.

Mocht u nu denken, dat wil ik echt eens weten? Stuur me dan een persoonlijk berichtje.

Vlog 1! Van harte welkom op de boerderij

Hoe kom je nu aan dat glas melk?

We hebben in mijn eerste vlog gezien hoe de boerderij er uit ziet en de eerste kijkersvraag gehad. De koeien op Melkveebedrijf Phifrons worden gehouden om melk te produceren. Deze melkkoeien worden twee maal daags gemolken. Maar hoe komt die melk nou tot stand?

Een koe moet eerst een kalfje krijgen voordat ze melk kan gaan geven. Een koe is, net zoals mensen, negen maanden zwanger. De laatste twee maanden voor de bevalling produceert ze geen melk meer en mag ze lekker met zwangerschapsverlof. Dit heet de droogstandperiode. Daar kan ze zich in alle rust voorbereiden op de bevalling. Als het kalfje geboren wordt, komt de melkproductie op gang. Allereerst produceert de koe biest. Biest is de allereerste moedermelk die geproduceerd wordt. Deze melk bevat essentiƫle voedingsstoffen die het kalfje nodig heeft om groot, gezond en sterk te worden.

Een koe geeft dus pas melk na de geboorte van een kalfje. Een koe produceert ongeveer 300 dagen per jaar melk. De overige 65 dagen is ze met zwangerschapsverlof.

In mijn volgende vlog ziet u hoe de koeien gemolken worden!

Houdt deze pagina, mijn Facebook, Youtubekanaal of LinkedIn pagina dus goed in de gaten!

Boer(in) worden? Wie wil dat nou niet!

Kijkersvraag 2: Waarom heeft een koe oorbellen?

Een koe heeft twee oorbellen in. Deze worden oormerken genoemd. Je kunt dit zien als het paspoort van de koe. Net als dat uw hond of kat een chip in de hals heeft zitten, hebben koeien dit allemaal op het oormerk staan.

Een koe is verplicht twee oormerken te dragen. Maar wat er nu allemaal op zo’n oormerk te vinden?

NL: Deze koe is in Nederland geboren. Ieder land heeft een eigen afkorting. Dit is ongeveer hetzelfde als op nummerplaten van auto’s

876543230: het levensnummer van het dier

4323: dit is het werknummer van de koe. Met dit nummer kunnen wij in de computer alles van het dier vinden.

Naamloos

Vlog 2: Het echte werk kan beginnen! Koeien melken

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail