Hallo allemaal en welkom op mijn pagina!

Ik zal u wat meer vertellen over mijn hobby, namelijk modelbouw! Ik zal verschillende stukken schrijven over wat modelbouw precies is, wat er voor nodig is en wat je allemaal kan maken. Ik hoop op deze pagina wat meer info te geven over deze hobby en wellicht iemand te inspireren het ook uit te proberen. Ik wens u veel leesplezier toe!

Groet, Rick

Twee Japanse Zero gevechtsvliegtuigen in 1/72 schaal uit de tweede wereldoorlog.

Wat is Modelbouw?

 

Wat is modelbouw nu precies? Veel mensen zeggen dat dit dingetjes in elkaar plakken is. Deze mensen hebben zeker geen ongelijk! Maar er is meer dat u moet weten over modelbouw.

Officieel is modelbouw ook wel het maken van schaalmodellen. Dit gebeurt zeker niet alleen als hobby! Er zijn vele beroepen waar dit gebeurt, denk bijvoorbeeld aan architecten of filmproducenten. Vaak bouwen zij gebouwen in het klein of op ware grootte na. Ook zie je schaalmodellen vaak terug bij museums, scheepsbouwers en in het leger. Verder wordt het ook veel gebruikt op schalen, met name bij technische opleidingen. Naast mensen bie schaalmodellen bouwen voor het werk zijn er ook mensen die dit doen als hobby.

De nagebouwde gebouwen, schepen, vliegtuigen enz. worden voornamelijk of gestandaardiseerde schalen gebouwd. Door deze standaardschalen passen de modellen goed bij elkaar. Wellicht beseft u het niet altijd als u met modelbouw in contact komt. Denk bijvoorbeeld even aan de maquettes van veldslagen of kastelen in de verschillende museums. Veelal worden deze door vrijwilligers uit het niets opgebouwd! Of denk eens aan Madurodam in Den Haag. Ook dit is een volledig park opgebouwd uit modelbouw. Een leuk feitje is dat Madurodam ook het grootste modelbouw project van Nederland is!

Modelbouw heeft verschillende categorieën. De populairste categorieën zijn onder andere militaire voertuigen, luchtvaart, civiele voertuigen en modelspoor. Verder zijn er nog vele andere categorieën zoals schepen, houtbouw, mechanisch, sci-fi, enz. Voor deze categorieën zijn er verschillende clubs opgericht. Ook zijn er algemene clubs waar bouwers elkaar kunnen ontmoeten.

Verder kunnen zelfgebouwde drones of afstand bestuurbare voertuigen ook tot modelbouw gezien worden. Kijk vooral eens rond bij u in de buurt en kijk of u schaalmodellen kunt ontdekken! Als u erop let zult u zien dat er redelijk veel modellen zijn! Mocht u zelf willen beginnen met modelbouw, kijk een rond op het internet wat u aanspreekt. En voor de modelbouw is het vooral belangrijk om niet op te geven!

 

Wat heb je nodig

Wat heb je nu precies nodig om te beginnen met modelbouw. Het belangrijkste is natuurlijk een bouwdoos. Om een goede bouwdoos te vinden moet u goed nadenken over wat u wilt bouwen en hoeveel ruimte u heeft. Door de verschillende schalen kan men ook met een klein beetje ruimte toch het resultaat showen. Let wel op dat modellen in een kleinere schaal ook minder zullen hebben. Vele modelbouwers hebben een grote stapel bouwdozen waaruit kiezen. Uiteraard is dit niet nodig en kan u gewoon per doos bouwen.

Om te beginnen heb je een bouwdoos nodig.

Naast een bouwdoos zijn ook verf en lijm nodig. Verf die nodig is staat aangeven op de doos of in de instructies van de modelbouwkit. Aangezien de modellen in een plastic “sprue” zitten dienen er ook mesjes nodig te zijn. Om het model mooi te verven zijn er speciale verven voor de modelbouw. Naast de standaard verf en lijm zijn er nog veel andere dingen aan te schaffen zoals lak, washes en pigmenten om het model zo echt mogelijk te laten lijken.

Voor modelbouw zijn er veel verschillende kleuren verf te koop.

Verf kan standaard aangebracht worden met een kwast maar een modelbouwer die al langer bezig is heeft ook meestal een airbrush. Deze wordt vaak gebruikt voor het verven van grote oppervlakken of zodat er geen kwaststrepen overblijven. Echter blijven kwasten altijd essentieel voor het verven van kleine onderdelen.

Een airbrush.

Natuurlijk kan er niet gewerkt worden zonder werkplek. Er is plaats nodig om een model in elkaar te zetten. Attributen hiervoor zijn snijmatten, schoonmaakspullen en andere dingen. Naarmate er langer aan modellen gebouwd wordt komen er meer materialen zoals verschillende messen, klemmen, pincetten en nog veel meer.

Een voorbeeld van mijn werkplek

Om modellen nog mooier te maken zijn er vele upgrade sets op de markt (ook aftermarket geheten). Zo zijn er Decal sets (een soort modelbouwstikkers) maar ook resin en photo-etch (metaal) onderdelen zoals hekjes, figuren enz. Om te beginnen raad ik aan om hier niet gelijk mee te beginnen. Voor deze upgradesets zijn vaak speciale technieken nodig.

Extra upgrade sets. In de map decals en op de voorgrond photo-etch en 3D geprinte onderdelen.

Om modellen te laten zien adviseer ik een vitrinekast. Uiteraard kan een model ook op een plank, voor het raam of aan het plafond worden gehangen. Deze keuze is geheel aan u! Om mijn modellen te showen heb ik 2 vitrinekasten staan.

1 van mijn vitrinekasten

Daarnaast is ook tijd van essentieel belang. Om een model goed in elkaar te zetten zijn er veel uren nodig, dit komt omdat de lijm en verf goed droog moeten zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld 1 tot 2 maanden bezig met 1 model. Onthoud goed dat het niet MOET, mocht u er eenmaal klaar mee zijn kan het model gerust aan de kant worden gezet om iets anders te doen.

Hoe bouw je nu eigenlijk een plastic model? om dit uit teleggen zal ik in een aantal simpele stappen weergeven hoe ik een gevechtsvliegtuig heb gemaakt.

Het model zal een Zero gevechtsvliegtuig zijn van het Japanse leger in de schaal 1/72 (wat betekend dat dit model 72 keer kleiner is dan in het echt).

Stap 1:
Kies een model wat je wilt bouwen. Zoals gezegd koos ik voor een vliegtuig in schaal 1/72.

De modelbouwkit.

Stap 2: Het maken van de cockpit. Om de cockpit zo goed mogelijk te verven kies ik ervoor om de deels in elkaar gezette onderdelen eerst te verven en later volledig in elkaar te zetten. op deze manier kan je alle stukjes goed bereiken.

De onderdelen van de cockpit.

Stap 3: Het in elkaar zetten van de cockpit ende romp. Als de vesf droog is kan de cockpit in elkaar gezet worden. Op dit moment kan er een wash worden toegevoegd zodat het toestel er wat echter uit ziet. Dan zal de romp in elkaar gezet worden. Kiertjes tussen de plastic onderdelen kunnen gevuld worden met putty.

De romp van het toestel.

Stap 5: Het maken van de motor. Ten eerste moet de motor gamaakt worden van plastic onderdelen. Daarna kan deze geverfd worden. ik koos ervoor om de motor eerst zilver te verven en daarna een zwarte was toe te voegen waardoor deze een mooie uitstraling krijgt.

De motor.

Stap 6: Het bevestigen van de canopy en de motor. Nu de motor gemaakt is kan deze op het vliegtuig gezet worden. Daarnaast kan de “canopy” (het raamwerk op de cockpit) gemonteerd worden. Om te zorgen dat de raampjes mooi geverfd worden plan ik deze af met afplaktape. Op deze manier komt er geen verf waar het niet hoort.

De “canopy” bevestigd en afgeplakt.

Stap 7: Het verven. Wanneer alle onderdelen bevestigd zijn kan het verven beginnen. Verven kan met de kwast maar ook met een airbrush. Voor dit model koos ik voor de airbrush.

Het verven van het model.

Stap 8: Het bevestigen van het landingsstel. Dit doe ik altijd na het verven. Persoonlijk vind ik dit een makkelijke manier. Zo zijn er geen uitstekende punten onder het verven en komt er niet per ongeluk verf waar het niet hoort.

Het landingsstel.

Stap 9: decals en verwering aanbrengen. Om het model zo echt mogelijk te maken breng ik zoveel mogelijk decals toe. De belangrijkste zijn de markeringen van het toestel maar bijvoorbeeld ook opschriften zoals waarschuwingen zijn belangrijk. Daarna breng ik washes en verweringen aan. zo lijkt het of het toestel niet net nieuw is.

Decals en verwering.

Stap 10: de finishing touch. Waarna alles gedaan is kan het slim zijn om alles te “sealen” met een lak. op deze manier verschrompelen de decals niet en kan het model eventueel voorzichtig schoongemaakt worden. Daarna kunnen ook de maskeringen weggehaald worden en blijf je achter met een mooi model!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail