Wat is er opvallend aan het verschil in muziek van vroeger en nu?

Mijn blogs zullen gaan over mijn visie op muziek van uit de oude doos, tot de tegenwoordige tijd. Want ja, er is iets bijzonders gaande in mijn ogen. De jeugd blijkt tegenwoordig helemaal bezeten te zijn van rapmuziek. Erg vreemd vind ik, aangezien te teksten van deze muziek (vind ik) te triest voor woorden zijn! 

Muziek wordt door de meesten als onmisbaar gezien, bij mij zonder twijfel. Want hoe lekker is het om na school/werk of wat dan ook onderweg naar huis even de muziek op standje turbo te zetten en schaamteloos mee te doen? Die momenten heeft iedereen wel eens. Voor die schaamteloosheid hoef je tegenwoordig niet meer met de muziek mee te doen, want de teksten van de muziek van tegenwoordig zijn al beschamend genoeg. ‘’Alle tieners zeggen ja tegen MDMA’’, ‘’Leg je vinger op die klitter’’, ‘’hier wordt gepusht en geragd’’, ‘’push hem in de Cõno’’, en zo kunnen we nog even door. Ja mensen, ik heb uit nieuwsgierigheid even opgezocht wat er wordt bedoeld met ‘’Cõno’’ en dit is geen aanrader. Ga er maar vanuit dat het niks met politiek te maken heeft, of bijvoorbeeld een actueel maatschappelijk onderwerp. 

De jeugd, en dan bedoel ik kinderen van 12, tot jongvolwassenen van 25, luistert hier graag naar. Kun je je voorstellen dat je als ouder na een lange werkdag thuiskomt en bij je puber aan de huiswerktafel gaat zitten en vervolgens een van die hierboven geschreven teksten voorbij hoort komen? Een lekker rustgevend idee als je 13-jarige dochter hiernaar luistert tijdens het studeren… Als ik kinderen zou hebben zou ik ze juist stimuleren om andere muziek-categorieën te luisteren, waar geen grof taalgebruik in voorkomt. Dit resulteert waarschijnlijk ook in betere prestaties op school, en dat vindt iedere ouder fijn. 

Neem dan de muziek van pak hem beet 60 jaar geleden, toen teksten nog over een dorp gingen of over een verdronken vlinder. Zo onschuldig als het maar zijn kan. 

Bovendien wordt deze muziek nog steeds beschouwd als meesterwerk. Dit is ieder jaar nog terug te zien tijdens kerst, als de top 2000 van radio 2 volle bak staat te pompen door heel Nederland heen. Wim Zonneveld schreef ‘’Het Dorp’’ en dit nummer heeft nog ieder jaar een plekje gehad in de bekendste lijst van Nederland. En ik denk dat dat de komende 50 jaar niet zal veranderen, omdat hier veel meer gevoel, talent en diepgang inzit.

Al een tijdje ben ik aan het denken welke artiest van deze tijd de top 2000 haalt, en er over 50 jaar nog steeds in zou kunnen staan. Wie helpt mij mee? Want niemand heeft nog de capaciteiten om muziek te maken die net zo goed was als vroeger, daarnaast hebben natuurlijk nog de beschamende rampzalige teksten. Muziek wordt bovendien tegenwoordig met de computer gemaakt, in plaats van met allerlei instrumenten. Wat voor gevolgen hebben die teksten op de oh zo beïnvloedbare jeugd. In mijn ogen gaat dit problemen opleveren, benieuwd wat voor problemen? Dat wordt nog even wachten op mijn volgende blog!

Hier is hij dan: Blog 2!

Het gevolg van de jeugd die luistert naar muziek met deze bizarre teksten zijn denk ik best serieus te nemen. Jeugd is beïnvloedbaar en doen anderen na. Als een rapper een stuk muziek schrijft over hoe hij/zij tegen het leven aankijkt, ziet de jeugd dat als voorbeeld. Hierdoor bestaat er misschien wel kans dat ze rappers na gaan doen. Met als gevolg dat de jeugd steeds vaker het criminele pad betreedt. Er valt niks te verwijten aan het dit gedrag, zo gedraagt de mens zich nou eenmaal op die leeftijd. Het probleem dat zich misschien gaat vormen kan bijvoorbeeld worden verholpen door een minimum leeftijd in te schakelen op het moment dat er wordt geluisterd naar deze muziek. Muziekstreamprogramma’s krijgen toegang tot de leeftijd van de luisteraar en zijn hierdoor in de positie om jeugd onder de 18 of 16 te verbieden om deze rapmuziek te luisteren. Het klinkt misschien gek maar als dit leidt tot een verlaging van de Nederlandse criminaliteit is dit een goed plan. Het liefste zie ik dat alle rappers worden verboden om nog muziek te maken maar dat is een onbegonnen zaak. Hoewel dit ook werd gedacht van het verbieden van roken in cafe’s. 4 jaar later is ieder cafe rookvrij.

Misschien is het wel een hype van de jeugd om naar deze muziek te luisteren, en dat we het over 3 jaar nergens meer horen, dat zou leuk zijn. De komende 3 jaartjes nog rapmuziek in de kroeg en daarna verandert de smaak langzamerhand weer naar vroeger. Tegenwoordig, als het tijd is voor een toiletbezoek in een kroeg waar rap wordt gedraaid, is de kans groot dat de buurman bij het urinoir geen plasje doet maar een sleutel bij zijn neus houdt een een keer flink inademt. Vreemd om dit te ervaren. En nee het is echt niet alleen de muziek die dit gedrag veroorzaakt, maar het zal er wel mee te maken hebben denk ik. Dit is misschien geen vorm van criminaliteit maar wel strafbaar. Vroeger, toen er naar muziek uit die tijd werd geluisterd, gebeurde er ook van alles wat niet mocht, maar muziek had hier geen invloed op denk ik.

Muziek van vroeger heeft niet alleen voordelen op het gebied van criminaliteit, maar er zit ook veel meer diepgang in. Bovendien wordt de tegenwoordige muziek kunstmatig met allerlei menginstrumenten in elkaar gezet, waarbij weinig talent komt kijken. Vroeger ontstond er een groep mensen met talent, die samen dezelfde visie hadden en hierdoor iets moois creëerden in de vorm van muziek. Ieder speelt zijn eigen instrument en er gingen weken, soms wel maanden voorbij voordat een nummer af was. Zo terecht als het maar kan! Oude muziek: geef het een kans en ga het ook luisteren!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Muziek

  1. Karin Beantwoorden

    Wow! Wanneer komt de volgende? wat een leuke manier van schrijven heb jij zeg! Ik ga het nu voor de 11e keer lezen. Echt een goed stukje schrijfwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *