de pagina waar je alles te weten komt over Bier!!

Hee, leuk dat je op de pagina kijkt!

De komende 2 weken neem ik je mee op reis, niet zomaar een reis maar eentje waar je dorst van krijgt. Nou wat doen we daar aan? ….. Een lekker koud pilsje natuurlijk!

Maar nee niet zomaar een pilsje, we gaan voor een hele speciale. Natuurlijk wordt het saai als we alleen maar dezelfde pakken dus ik ga jullie alles vertellen over verschillende biertjes!

super handig natuurlijk, en het belangrijkste… Super lekker!

Booming bier

Als je in het café een biertje wil bestellen van de bierkaart is dat toch knap lastig, waar heb je zin in? De keuze is reuze! En het wordt alleen maar meer, de afgelopen 10 jaar is het aantal bierbrouwerijen in Nederland wel verviervoudigd! dat is dus een hele hoop meer bier. Met ongeveer 80 brouwerijen in 2008 zijn het er nu al 370. En allemaal met eigen bier, dit maakt de keuze dus heel divers.

Hier een greep uit de soorten bier die er bestaan:

  • Alcoholvrij
  • Blond
  • Bock
  • Dubbel
  • Fruitbier
  • Quadruppel
  • Rosé bier
  • Wit bier

Dit zijn een paar bekende voorbeelden maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wat het mooiste is dat ieder bier een eigen verhaal erachter heeft. Op dit blog zal ik de komende tijd wat biertjes met jullie gaan doornemen, kijken naar de verhalen de smaak en waar je dus op moet letten wil je een goed biertje nuttigen.

 

 

heineken brouwer

Bruisend bier met een wit dekentje  

 

Waarom zit er schuim op bier?

Dat vraag je je vast af, nou ja ik in ieder geval wel. Buiten dat het er natuurlijk superlekker uitziet en het iets extra’s geeft aan het bier, maar hoe komt de schuimlaag erop en heeft deze een functie? Nou daar ga ik je meer over vertellen.

https://media.giphy.com/media/vPNutkbNuz0Yg/giphy.gif

Afbeeldingsresultaat voor bier

Waar komt het schuim vandaan?

Doordat er tijdens het brouwen gebruik wordt gemaakt van graan wat wordt gekookt komen er eiwitten uit het graan. Hierdoor ontstaat wort, een papje vol met eiwit en suikers. Doordat de grove graanresten uit de pap worden gefilterd krijg je een restproduct wat bierbostel heet. Dit wordt gebruikt voor veevoer door de enorme hoeveelheid eiwit die het bevat. Wat verder in het brouwproces weer gebruikt wordt.

Graan wordt gebruikt voor het brouwen van bier, hier zitten veel eiwitten in. Bij een van de eerste stappen in het brouwproces wordt er een soort papje gemaakt van het graan. De grove eiwitten worden uit het papje gefilterd en vervolgens als bierbostel als veevoer gebruikt. Verder in het brouwproces worden de fijnere eiwitten verwerkt. Deze worden als het ware opgegeten door het gist wat in het bier zit. Deze eiwitten zijn belangrijk voor het vormen van schuim op het bier.

Koolzuur wordt gemaakt van de gistcellen dit is een belangrijke basis voor het schuim op bier. Het koolzuur in het bier komt vrij in de vorm van bubbels die naar de oppervlakte stijgen. De eiwitten vormen onderweg een wit beschermingslaagje op het koolzuur. Daardoor hebben de witte belletjes een langere levensduur dan die bijvoorbeeld in cola of sinas.  

Maar waar is het schuim nou goed voor? Heeft het ook een functie?

Jazeker! Dit had je misschien niet verwacht maar het schuim is als een soort beschermdeken over je bier heen. Het schuim voorkomt dat het koolzuur uit het bier ontsnapt, dat is heel goed want zonder de laag is de verfrissende tinteling snel verdwenen, en geef toe dat is juist een van de lekkerste dingen aan het bier…

https://media.giphy.com/media/BMmGFrBWH5I1a/giphy.gif

Maar misschien is vallen de mannen er ook nog wel op..

 Afbeeldingsresultaat voor bier

Je kunt er zelf achter komen of je een goede schuimlaag hebt, die lang op het bier blijft liggen. Je meet de tijd waarin het schuim in volume halveert is dat in een tijd van 110 seconden of meer? Dan heb je een goede stevige schuimlaag, een must voor de bierdrinker dus.

Waar is een schuimkraag goed voor?

Ook dit is een simpele vraag, die vraagt om een wat uitgebreider antwoord. Het schuim ligt als een soort deken over je bier. Het beschermt je bier. De schuimkraag is een soort deksel, die voorkomt dat het koolzuur snel je bier uit vliegt. Zonder schuimkraag is de verfrissende tinteling snel verdwenen.

Diezelfde schuimkraag zorgt ervoor dat je bier beschermd wordt tegen lucht. Het ligt als een luchtdichte laag over je bier, zodat je bier minder snel oxideert. Zuurstof kan de smaak van je bier snel aantasten. Schuim voorkomt dat. Geoxideerd bier is niet lekker; de ooit zo verfrissende aroma’s zijn dan veranderd in die van karton en oud papier.

De brouwer:

Het kan ook aan de brouwer liggen of het een goede schuimlaag is of juist niet. Dit is te zien aan de grootte van de bellen. Als je een schuimlaag hebt die heel gevarieerd zijn met grote en kleine bellen, dan is het brouwproces niet optimaal onder controle. Veel brouwers gebruiken daarom een kleine hoeveelheid tarwemout, deze voorkomt dat er een onregelmatige schuimlaag over het bier komt.

Spuitflessen

Misschien herken je het wel, maar soms komt het schuim al snel in de hals van de fles naar boven als je de dop eraf haalt. En soms spuit het er zelfs uit zonder er iets raars mee hebt gedaan. Dit voorval heet een gusher, er zijn een aantal factoren waardoor dit kan komen. Het zou kunnen liggen aan de grondstoffen, er is iets misgegaan tijdens het brouwen of tijdens het bottelen.

https://media.giphy.com/media/xT5LMtRpmm0VSxO5Rm/giphy.gif

 

 

De lijst met afbeeldingen is leeg. Selecteer afbeeldingen.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail