cheers-839865_960_720
cheersss
cheers anders
Cheers_beer
proost

Helaas is dit alweer de laatste keer dat ik jullie iets ga vertellen over bier. *aahhhh*

Ik ben veel te weten gekomen over het brouwproces bij hobbybrouwerij de legende, ofwel Frans Hendriks. Dus hier de laatste weetjes die je moet weten voordat je de volgende keer een lekker pilsje pakt.

Weetje 1. Verkeerde glazen
Het maakt uit voor de smaak van het bier in welk glas het geschonken wordt, probeer maar eens een Duveltje uit een Hoegaarden glas te drinken. Proef nou eens het verschil… de beleving zal anders zijn let maar op.

Weetje 2. Temperatuur telt!Afbeeldingsresultaat voor hot beer
Als het bier op de verkeerde temperatuur geschonken wordt komt de smaak niet tot zijn recht. Als je bijvoorbeeld een IPA speciaal biertje te koud schenkt, is de geur bijna weg, maar ook de beleving is anders. Stel je schenkt hem ongeveer 8 graden warmer komt het aroma je tegemoet. Dan is de beleving van het speciaal bier dus veel beter… je pakt niet voor niets een speciale…
De richtlijnen van de temperatuur zijn zo:
ondergistende bieren drink je bij een temperatuur van ongeveer 3 tot 8 graden, kouder kan ook nog maar daardoor wordt de smaak minder, wel ideaal als dorstlesser. Een voorbeeld van een ondergistend biertje is een normaal pilsje.
De ideale temperatuur van een bovengistend biertje begint bij 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.

Weetje 3.
Pils is bier.
Maar bier hoeft geen pils te zijn…
Afbeeldingsresultaat voor pils

Weetje 4. alcoholboost
Alcohol in bier komt door suiker, suiker wordt bij het gisten namelijk omgezet in alcohol en koolzuur. Bij het bottelen van het bier wordt er vaak nog een minimale hoeveelheid suiker toegevoegd, daardoor zit er koolzuur in je vers open getrokken biertje. Als er op het laatste moment nog teveel suiker wordt toegevoegd zal het flesje openspuiten of zelfs open klappen.

Weetje 5. De glazenwasser
Iedereen spoelt zijn bierglazen om, maar waarom? Het hoeft dus helemaal niet! Vaak gebeurt het in een café om het bier op de juiste temperatuur te krijgen. Een glas wat iemand al een tijdje in zijn hand heeft gehad is natuurlijk warm, als daar het volgende biertje wordt ingeschonken wordt de temperatuur van het bier snel hoger. (maar natuurlijk is het ook voor de hygiëne 😉

Weetje 6. Lippen om te zoenenAfbeeldingsresultaat voor lips
Wist je dat je door je lippen het schuim van je bier weg kunt laten gaan? Als je lippen vet zijn door bijvoorbeeld het eten van chips of het opdoen van lippenbalsem/lippenstift zal het schuim van je bier snel wegtrekken. Dit komt doordat de bellen vetafstotend zijn, als er iets vettigs tegenaan komt zullen ze dus verdwijnen.

 

Weetje 7. Sprankelend helder
Wist je dat de smaak van je bier voor 70% á 80% wordt bepaald door gist. Daarom is het de bedoeling dat je speciaal bier in een keer in je glas leeggiet. Mocht je toch eigenwijs zijn en het in 2 x doen dan zal dit de smaak beïnvloeden. Maar niet alleen de smaak, ook de troebelheid, als je de gist in het flesje laat zitten zal je een helderder biertje hebben. Wit bier is echter prima te drinken met gist erbij. 

Gaufre_liege

Bierwafels met kaas en bacon
(voor 6 wafels)

Het is weer pasen, dat betekent lekker lunchen met de familie. Je kent het vast wel als je beneden komt en de tafel staat vol met allemaal lekkere dingen. Om daar iets bierigs aan toe te voegen heb ik dit heerlijke recept voor bierwafels met kaas en bacon gevonden. Super lekker en ideaal voor de paasdagen!

wat heb je nodig?

Bloem                                   250 gram
Baking powder                  1.5 theelepeltje
Zout                                       1.5 theelepeltje
Peper                                    1.5 theelepeltje
Suiker                                   50 gram suiker
Eigeel                                    2 stuks
Gesmolten boter             57 gram
Karnemelk                          56 ml
kaas (geraspt)                   100 gram
Kleine stukjes ontbijtspek  110 gram
Bier (bij voorkeur een donker biertje) 300 ml
Nog 2 biertjes (wat je zelf lekker vindt)

Wat heb je verder nog nodig?

          Wafelijzer

          Mixer

          Zonnebloem olie

          Mengkom

Bereidingswijze

1.       Maak het pilsje open en drink er vast 2 grote slokken uit.

2.       Als eerste meng je in de kom de bloem, baking powder, zout, peper en suiker door elkaar.

3.       Nu kun je het eigeel toevoegen en mix je het op een lage stand. (hier wordt je moe van dus heb je weer een slokje bier verdiend)

4.       Voeg nu langzaam de boter, het bier en de karnemelk toe en blijf mixen tot het een smeuïge gladde massa wordt.

5.       Vergeet zelf geen slokje bier te pakken nu. (van cruciaal belang)

6.       Schep de kaas en het ontbijtspek door het beslag.

7.       Verhit het wafelijzer op stand 3.

8.       Giet het beslag in het wafelijzer maar zorg wel dat het niet overstroomt.

9.       Bak de wafels goudbruin (als ze zwart zijn is er kans dat het iets minder lekker smaakt)

10.   Drink ondertussen de rest van je pilsje op.

11.   Bestrooi de wafels met nog wat geraspte kaas.

12.   En serveren maar. Eet smakelijk!

13.   Nu mag je het laatste pilsje ook open maken, geniet er van.

Tip. Warm zijn de wafels nog lekkerder!!

Waffle_batter_being_poured_on_waffle_iron

Afbeeldingsresultaat voor beer o'clock

Hallo allemaal, 

Hier een paar interessante feitjes en weetjes die je nooit had kunnen weten zonder dit blog te lezen. Afbeeldingsresultaat voor bier
 

We beginnen als eerst met de historie, wie heeft bier uitgevonden? 

Weetje 1:  

Bier na wijn geeft venijn, 

Wijn na bier geeft veel plezier! 

Het spreekwoord kent iedereen ondertussen, maar weet je dat het helemaal niks met een kater te maken heeft?! Maar waar heeft het wel mee te maken dan? Dat ga ik je uitleggen.. 

De sleutel tot het gezegde “Bier na wijn geeft venijn” is te vinden in de Middeleeuwen. Zuiver drinkwater was toen erg schaars. In het meeste water wemelde het van de bacteriën en virussen waardoor mensen doodziek werden. 

Daarom werden er aan het water alcohol en andere ingrediënten toegevoegd waardoor er een smakelijke drab ontstond. Hiermee kreeg men voldoende vloeistof binnen op een dag. Nederlanders dronken jaarlijks rond de 400 tot 600 liter bier. Dit is een gemiddelde van ruim een liter bier per dag. Brouwerijen zorgden ervoor dat er voor iedereen voldoende beschikbaar was, ook de arme laag van de bevolking. Het was normaal om vanaf je tweede levensjaar bier te drinken. Dit bier had wel een veel lager alcoholpercentage dan we nu zijn gewend. 

Als je wijn kon betalen dan was je een van de rijkere, dat gaf ook status. Als je daarna armer werd en daardoor bier moest gaan drinken gaf dat venijn, en daar komt dus het spreekwoord vandaan! 

Afbeeldingsresultaat voor middeleeuwen bier

Weetje 2: 

Waarschijnlijk is bier uitgevonden door een vrouw, vroeger konden ook alleen vrouwen het brouwen waarom is nog onduidelijk..  Dit is natuurlijk al heel lang geleden want dat is nu niet meer terug te zien. Als er klanten een biertje kwamen drinken dan mocht het bier alleen geruild worden tegen graan, als de kastelein toch iets anders vroeg zoals zilver of als de kastelein niet genoeg bier inschonk dan werd de kastelein verdronken.  

Weetje 3: 

Reinheitsgebot 

In Duitsland was er een heuze bierwet, Beierse Hertog Willem IV. Heeft deze wet gemaakt. De wet betekend dat bier gemaakt moet worden van water, gemoute gerst, hop en gist en dat het verboden is andere stoffen toe te voegen. Ook het toevoegen van zuur om de pH te corrigeren is niet toegestaan, terwijl in de brouwwereld het belang van een goede pH al enige tijd onderkent wordt. Deze wet is al in 1516 ontstaan en in 2005 pas afgeschaft. Dit is dus super lang!  

Weetje 4: 

Er zijn ondertussen meer dan 200.000 verschillende biertjes op de markt, voor ieder wat wils dus. Dit komt vooral door de vele speciaal biertjes die er de laatste jaren bij gekomen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de biertjes bestaan al.  

Weetje 5: 

Het record bierdrinken  

Ja je zou het misschien niet verwachten maar er is een wereldrecord bierdrinken. In 1993 is dit record gevestigd door Andre Rene Roussimoff, beter bekend als Andre the Giant. Hij heeft het voor elkaar gekregen om maarliefst 119 biertjes van 35 cl te drinken in 6 uur tijd. (Hij bleef zelfs nog recht op staan) Dit heeft hij zelfs een keer verbeterd met 156 biertjes, maar dit record telde niet doordat hij toen bewusteloos raakte.  

Het fenomenale record meeste pinten drinken op één avond staat nog steeds op naam van de in 1993 op 46-jarige leeftijd overleden André René Roussimoff, beter bekend als André the Giant. André woog 240 kilo en was 2 meter 13 cm groot. 

André staat in het recordboek omdat hij ooit in zes uur 119 pinten van 35 cl dronk (en rechtop bleef staan). Dit was niet het meeste bier dat hij ooit dronk, hij presteerde het om 156 pinten op één avond te drinken, maar dit telde helaas niet omdat hij toen buiten westen ging.

Sa kriklla birre mund t’i bartin ju? Ky burrë ka thyer rekordin botëror (Video)

Weetje 6: 

2000 Flesjes. 

Dat is de hoeveelheid bierflesjes die de Kroaat Krunoslav Budiselic. Opende met zijn tanden, zijn tanden ja #au. Dit is nog niet zo heel speciaal maar wel als je hoort dat hij het in 28 minuten en 11 seconden deed. Lukt het jou met een bieropener zo snel? 

Heb jij nu ook nog een paar interessante bierweetjes laat het me weten dan post ik ze op mijn blog! 

bier achtergrond

De alles vertellende maar niets zeggende video over het bierbrouwproces!

De pagina waar je alles te weten komt over Bier!!

Hee, leuk dat je op de pagina kijkt!

De komende 2 weken neem ik je mee op reis, niet zomaar een reis maar eentje waar je dorst van krijgt. Nou wat doen we daar aan? ….. Een lekker koud pilsje natuurlijk!

Maar nee niet zomaar een pilsje, we gaan voor een hele speciale. Natuurlijk wordt het saai als we alleen maar dezelfde pakken dus ik ga jullie alles vertellen over verschillende biertjes!

Super handig natuurlijk, en het belangrijkste… Super lekker!

Booming bier

Als je in het café een biertje wil bestellen van de bierkaart is dat toch knap lastig, waar heb je zin in? De keuze is reuze! En het wordt alleen maar meer, de afgelopen 10 jaar is het aantal bierbrouwerijen in Nederland wel verviervoudigd! dat is dus een hele hoop meer bier. Met ongeveer 80 brouwerijen in 2008 zijn het er nu al 370. En allemaal met eigen bier, dit maakt de keuze dus heel divers.

Hier een greep uit de soorten bier die er bestaan:

  • Alcoholvrij
  • Blond
  • Bock
  • Dubbel
  • Fruitbier
  • Quadruppel
  • Rosé bier
  • Wit bier

Dit zijn een paar bekende voorbeelden maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wat het mooiste is dat ieder bier een eigen verhaal erachter heeft. Op dit blog zal ik de komende tijd wat biertjes met jullie gaan doornemen, kijken naar de verhalen de smaak en waar je dus op moet letten wil je een goed biertje nuttigen.

heineken brouwer

De lijst met afbeeldingen is leeg. Selecteer afbeeldingen.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail