biggen op stro

wat is verantwoord ondernemen binnen de varkenshouderij? 

Vandaag ga ik jullie vertellen over thema’s binnen de varkenshouderij. Ben jij iemand die wel een heerlijk stukje varkensvlees wil eten, maar dan alleen wanneer de dieren verantwoord worden gehouden. Lees dan hier, waarom het Nederlandse varkensvlees een van de beste stukjes varkensvlees is ter wereld.

De term verantwoord (ondernemen) moet in mijn ogen worden verdiend door een ondernemer. Wanneer je mij vraagt wanneer een stukje varkensvlees verantwoord is, zal ik zeggen dat: Diervriendelijk, Duurzaam en Transparant de speerpunten moeten zijn voor een varkenshouder om een verantwoord stukje varkensvlees te kunnen bieden.

Vandaag ga ik kort toelichten wat deze punten voor mij in houden. In een van mijn latere blogs zal ik dieper ingaan op de hieronder genoemde thema’s.

varkensvlees

Diervriendelijk

In mijn ogen is diervriendelijk niet direct biologisch of meer sterren beter leven vlees. Iedere varkenshouder die een boterham wil kunnen verdienen aan zijn varkens zal goed voor zijn dieren moeten zijn.

‘’als jij goed bent voor het dier, is het dier goed voor jou’’

Zo was het vroeger en zo zal het altijd blijven. 

dragende zeugen groep
a10

Duurzaam

Op duurzaamheid valt op sector niveau volgens mij nog veel te winnen. Maar ook een groot deel van de varkenshouders speelt hier al op in. Zo word er gewerkt naar een energie neutrale manier van varkenshouden. Maar ook mestreductie en het hergebruiken van ‘’afval’’ uit de humane voedingsmiddelen industrie zijn belangrijke ontwikkelingen.

Daarnaast is een varken het ideale kringloopdier, en ja ook varkens hebben uitstoot. Maar daar ligt juist de rol van de varkenshouder om deze nevenstromen, uit de varkenshouderij om te zetten in hoogwaardige eindproducten

 

Transparant

Bent u wel eens in een varkensstal geweest? Nee? Slecht! Niet van u, maar van ons als varkenshouders. Waarom laten wij niet zien wat we doen, waarom durven wij onze prachtige sector niet proactief uit te dragen aan de burger?

Dat zijn vragen die ik mezelf ook af vraag. Vandaar dat wij jaarlijks het 2de weekend van September, onze staldeuren open zetten om mensen te laten zien wat varkenshouden nou precies inhoud. Ben jij bereid om jou mening te baseren op de praktijk? Kom dan bij ons kijken. Tot ziens bij het weekend van het varken!

 

 

 

 

2016-09-10 Weekend van het varken 117
poster weekend van het varken

 

Zoals eerder ook al aangegeven zal ik deze drie thema’s in latere blogs verder uitlichten, zodat voor jullie precies inzichtelijk wordt wat varkenshouders al doen en waar ze zich op willen door ontwikkelen.

Dierwelzijn 

dragende zeugen groep

 

Hallo allemaal, vandaag ga ik dieper in op mij vorige blog. We gaan het vandaag hebben over diervriendelijkheid. Dit is in mijn ogen een van de sterkste punten van de Nederlandse varkenssector! Ondanks dat er van verschillende kanten tegen de varkenssector wordt geschopt. Ben ik ervan overtuigd dat we voorloper zijn op het gebied van dierwelzijn.

 

Moderne bedrijven

 

De stallen waar onze dieren in leven worden steeds beter voorzien. De stallen worden steeds verder geoptimaliseerd, om alle behoeftes van de dieren te voorzien. Zo worden de hokken steeds groter, het klimaat steeds beter, nog meer speeltjes.

 

Aandacht

 

Verder krijgt de boer steeds meer tijd voor de dieren zelf, door alle automatisering die er plaats vind binnen de varkenshouderij. Maar wat doet de boer nou dagelijks met zijn dieren? Dieren worden 7 dagen per week, meerdere keren per dag gecontroleerd op de gezondheid. Zo worden alle dieren die hulp nodig hebben direct geholpen. Door deze controle, en de kwaliteit van de varkenshouderij is in Nederland het antibioticagebruik enorm verminderd!

 

 

Controles

 

Wat wordt de varkenshouders vanuit de overheid nou eigenlijk verplicht? Ten eerste worden bedrijven al regelmatig gecontroleerd op de bedrijfsvoering. Daarnaast zit hier nog een verschil in tussen bedrijven, iedere ondernemer mag voor zichzelf de keuze maken of hij/zij in een concept mee wil draaien.

 

Beter Leven Concept

 

Laten we in dit geval aannamen dat onze varkenshouder in kwestie meedraait in het beterleven 1 ster concept. Deze varkenshouder moet aan alle eisen van dit concept voldoen! Zijn varkens krijgen 25% meer ruimte dan een reguliere varkenshouder. Daarnaast hebben zijn dieren extra speeltjes, en wordt er dagelijks hoogwaardig strooisel in het hok gelegd. Verder worden de zeugen niet meer in boxen gehouden maar in groepshuisvestingen of uitloop boxen. En tot slot leven deze varkens in daglicht, en grotere groepen dan voorheen normaal was.

 

beteleven 1 ster

Duurzaamheid 

kringloop klaar

 

Zoals ook de titel van mijn blog aangeeft ben ik er van overtuigd dat het varkens het ideale kringloopdier is. Maar ik kan dit jullie wel vertellen maar ook ikzelf zou niet zomaar iets aannemen van een onbekende. Dus vandaag ga ik jullie proberen uit te leggen waar mijn overtuiging vandaan komt.

 

 

Voedsel

 

Grotendeels van de Nederlandse varkens zijn echte afvalverwerkers, ik hoor jullie al denken. Afvalverwerkers? Hoezo dan? Nou dat komt omdat wij mensen alleen het beste van het beste willen eten en snel en gemakkelijk iets weggooien. Dit krijgen onze varkens vervolgens weer vermengt in hun overheerlijke brij papje. Bij de productie van voedsel zoals: bier, snoep, brood, friet, olie, kaas, etc. komen restromen vrij dit wordt verwerkt in het veevoer. Vervolgens worden deze producten gekeurd voor menselijke consumptie, hierbij worden verschillende producten afgekeurd om het formaat, de kleur, de vorm en nog veel meer redenen. Ook dit komt bij onze varkens terecht. En tot slot gooien wij mensen onze producten eerder weg als dat we ze opnieuw gebruiken, deels hiervan komt ook bij de varkens terecht of bij de vergister.

 

 

Groene stroom

 

De mest die onze varkens produceren bij het omzetten van afval in vlees wordt grotendeels verwerkt in biogas vergister. Wordt dit dan niet allemaal op het land uitgereden? Nee, alles wordt verwerkt en de reststroom uit deze verwerking komt op het land terecht. Bij het verwerken van de mest wordt stroom opgewekt, dit wordt ‘’groene stroom’’ genoemd.

 

Een ander punt zijn de daken waar onze varkens zich onder verschuilen tegen weer en wind. Deze kunnen veel nuttiger gebruikt worden als nu het geval is. Vind u het ook niet jammer dat er tegenwoordig zo veel land wordt verbruikt om zonnepanelen op te plaatsen? Terwijl deze grond ook door koeien begrazen had kunnen worden? Dan ben ik het met u eens! Leg eerst de daken vol en ga dan maar eens opnieuw kijken wat er nog nodig is. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Varkenshouderij

 1. Ilze Beantwoorden

  Zelfs dit stuk stinkt nog erger dan echte varkens, bah, ik blijf liever veganist dan dit stuk lezen!

  • Martijn van den Berkmortel Beantwoorden

   Beste Ilze,

   Ik nodig u van harte uit om het 2de weekend van september te komen kijken bij het weekend van het varken. dan laat ik u met plezier zien hoe wij onze dieren verzorgen.

   ik kijk er naar uit om met u een rondje over ons bedrijf te maken.

   Met vriendelijke groet,
   Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *