Wil jij ook graag interessant kunnen overkomen op de mensen in je omgeving? De slimste lijken tijdens een gezellige avond in de kroeg? Vraag je je heel vaak diverse zaken of? Of ben je misschien op zoek naar een openingszin waarmee je de ander aan het denken zet?

Scroll dan gerust door naar beneden en lees verder op deze – waarom is..? – site.


Waarom is…

 

De aarde rond?

 

De aarde was tijdens het bestaan van het zonnestelsel, miljoenen jaren geleden, een soort lava, vloeibaar en kokend heet. De zwaartekracht hield deze lava bij elkaar. De zwaartekracht trekt vanuit het middelpunt ieder uitstekend punt terug naar binnen, zo ontstaat er een ronde bol. In de loop van de tijd is de vloeibare, kokende massa gaan stollen en bestond er een leefbare aardbol zoals wij deze kennen.

 

 


Een banaan krom?

 

De bananenplant bestaat niet uit een stam maar uit een cilinder van bladeren, hier groeit een bloemknop aan. Deze bloemknop bestaat uit zo’n 100 bloemen welke allemaal bananen worden. Als de bananen gaan groeien wordt deze tros steeds zwaarder, hij gaat door de zwaartekracht naar beneden hangen. De bananen blijven echter naar boven groeien, zo groeit de banaan krom.

 

 


Goud zoveel waard? 

 

De belangrijkste reden waardoor goud zo waardevol is, is schaarste. Hoe minder er van iets is, hoe meer het waard wordt. Wereldwijd zou er zo’n 180.000 ton goud opgegraven zijn. Wanneer deze hoeveelheid zou worden samengesmolten tot een kubus zou deze de afmetingen hebben van 21x21x21 meter. De wereldbevolking bestaat uit bijna 7,5 miljard mensen. Wanneer we de 180.000 ton zouden verdelen zou iedereen 0,000024 kilogram aan goud kunnen bezitten.

 

 


Nederlands een moeilijke taal?

 

Er zijn wereldwijd ongeveer 24 miljoen Nederlandstaligen, daarmee is Nederlands een van de 40 meeste gesproken talen. Van mensen die van origine niet de Nederlandse taal beheersen maar dit wel willen leren krijgen wij vaak te horen dat Nederlands een moeilijke taal is. Misschien dat dit al begint bij het feit dat het aantal Nederlandse woorden onbeperkt is. Met de bestaande woorden zijn er namelijk allerlei nieuwe samenstellingen en afleidingen maken. Ook kennen wij veel klanken die in andere talen niet voorkomen, we hebben een harde ‘g’, een gewone ‘r’ maar ook een rollende ‘r’. En dan ook nog de ‘sch’, ‘schr’, ‘gr’, ‘eu’, ‘au’ en ‘ui’. Onze werkwoorden zijn ook heel verwarrend, voor ons is het bijvoorbeeld heel normaal dat een pan op tafel staat, een vork op tafel ligt en er een vlek op de tafel zit.. Voor een anderstalige is dit heel verwarrend. Het vervoegen van onregelmatige werkwoorden is helemaal abracadabra. En dan zijn er nog die ‘d’, ‘t.’ en ‘dt’. Onze lidwoorden en verwijswoorden roepen vaak verwarring op. Ook is onze woordvolgorde meestal afwijkend van andere talen. Al met al is de conclusie dat onze taal maar ingewikkeld is.

 

 


zowel zwart als wit geen kleur?

 

Kleuren zien hangt samen met licht. Als een voorwerp bijvoorbeeld rood is, dan wil dit zeggen dat het voorwerp alle kleuren reflecteert behalve rood. Licht/wit bestaat uit alle kleuren bij elkaar, een wit voorwerp reflecteert alle kleuren, wat betekent dat wit geen kleur is. Terwijl zwart juist het ontbreken aan licht (en dus aan kleur) is. Zwart en wit komen daarom ook in geen enkele kleurcirkel voor.

 

 

Bronvermelding: Google.nl , willemwever.kro, schooltv.nl, pixabay.com, taalunieversum.org, tvcn.n

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail