Wil jij ook graag interessant kunnen overkomen op de mensen in je omgeving? De slimste lijken tijdens een gezellige avond in de kroeg? Vraag je je heel vaak diverse zaken af? Of ben je misschien op zoek naar een openingszin waarmee je de ander aan het denken zet?

Scroll dan gerust door naar beneden en lees verder op deze – waarom is..? – site.


Waarom is…

 

De aarde rond?

 

De aarde was tijdens het bestaan van het zonnestelsel, miljoenen jaren geleden, een soort lava, vloeibaar en kokend heet. De zwaartekracht hield deze lava bij elkaar. De zwaartekracht trekt vanuit het middelpunt ieder uitstekend punt terug naar binnen, zo ontstaat er een ronde bol. In de loop van de tijd is de vloeibare, kokende massa gaan stollen en bestond er een leefbare aardbol zoals wij deze kennen.

 

 


Een banaan krom?

 

De bananenplant bestaat niet uit een stam maar uit een cilinder van bladeren, hier groeit een bloemknop aan. Deze bloemknop bestaat uit zo’n 100 bloemen welke allemaal bananen worden. Als de bananen gaan groeien wordt deze tros steeds zwaarder, hij gaat door de zwaartekracht naar beneden hangen. De bananen blijven echter naar boven groeien, zo groeit de banaan krom.

 

 


Goud zoveel waard? 

 

De belangrijkste reden waardoor goud zo waardevol is, is schaarste. Hoe minder er van iets is, hoe meer het waard wordt. Wereldwijd zou er zo’n 180.000 ton goud opgegraven zijn. Wanneer deze hoeveelheid zou worden samengesmolten tot een kubus zou deze de afmetingen hebben van 21x21x21 meter. De wereldbevolking bestaat uit bijna 7,5 miljard mensen. Wanneer we de 180.000 ton zouden verdelen zou iedereen 0,000024 kilogram aan goud kunnen bezitten.

 

 


Nederlands een moeilijke taal?

 

Er zijn wereldwijd ongeveer 24 miljoen Nederlandstaligen, daarmee is Nederlands een van de 40 meeste gesproken talen. Van mensen die van origine niet de Nederlandse taal beheersen, maar dit wel willen leren krijgen wij vaak te horen dat Nederlands een moeilijke taal is. Misschien dat dit al begint bij het feit dat het aantal Nederlandse woorden onbeperkt is. Met de bestaande woorden zijn er namelijk allerlei nieuwe samenstellingen en afleidingen te maken. Ook kennen wij veel klanken die in andere talen niet voorkomen. Onze werkwoorden zijn verwarrend, voor ons is het bijvoorbeeld heel normaal dat een pan op tafel staat, een vork op tafel ligt en er een vlek op de tafel zit.. Het vervoegen van onregelmatige werkwoorden is helemaal abracadabra. En dan zijn er nog die ‘d’, ‘t.’ en ‘dt’. Onze lidwoorden en verwijswoorden roepen vaak verwarring op. Ook is onze woordvolgorde meestal afwijkend van andere talen. Al met al is de conclusie dat onze taal maar ingewikkeld is.

 


 Zowel zwart als wit geen kleur?

 

Kleuren zien hangt samen met licht. Als een voorwerp bijvoorbeeld rood is, dan wil dit zeggen dat het voorwerp alle kleuren reflecteert behalve rood. Licht/wit bestaat uit alle kleuren bij elkaar, een wit voorwerp reflecteert alle kleuren, wat betekent dat wit geen kleur is. Terwijl zwart juist het ontbreken aan licht (en dus aan kleur) is. Zwart en wit komen daarom ook in geen enkele kleurcirkel voor.

 

 

 

 


Eten met mes en vork zo normaal?

 

Heel vroeger werd er natuurlijk gewoon met de handen gegeten. Het gebruik van bestek begon in de middeleeuwen, op het hof, met een mes. Een mes was handig om taarten, grote stukken vlees en vis op te delen. Nog makkelijker was het om vervolgens zelf het stuk met een mes op te delen in behapbare stukjes. In de middeleeuwen stonden de tafelmanieren het toe om een mes als tandenstoker te gebruiken, ook handig! Eten mocht met de handen, maar dit was niet prettig als het eten nog heel warm was. Daarnaast was knoeien een groot gevaar, vooral bij gerechten met veel saus, en erwten eten bleef lastig. De vork was een goede uitkomst, deze nam die moeilijkheden weg. Vanaf de middeleeuwen is bestek niet meer weg te denken uit Europa.

 

 


 ijs zo glad?

 

ijs bestaat net als alles uit moleculen. Deze moleculen kunnen bewegen, namelijk trillen. De moleculen in de bovenste laag van het ijs trillen zo snel dat het lijkt alsof ze vloeibaar zijn. Deze laag lijkt hierdoor niet bevroren, daarom is het zo ontzettend glad. Hoe lager de temperatuur hoe minder bewegelijk deze moleculen worden. Bij een temperatuur van 180 graden onder nul bewegen deze moleculen heel traag, het ijs is dan niet glad meer maar eerder plakkerig. Zolang de moleculen volop in beweging zijn kun je dus het beste schaatsen!

 


 Oorsmeer bitter?

 

Oorsmeer beschermt de kwetsbare huid van de gehoorgang tegen beschadigingen en uitdroging. In deze vettige substantie zitten een aantal dezelfde stoffen als in gal zitten (vandaar de bittere smaak). Oorsmeer houdt vocht, vuil, bacteriën en insecten van buitenaf tegen en voert deze meteen af.  De huid van de gehoorgang vernieuwt zichzelf continu, hierdoor wordt het oorsmeer naar buiten meegenomen. Maar ook bewegingen van het kaakgewricht, kauwen, slikken en praten zorgen ervoor dat het oorsmeer naar buiten wordt gevoerd. De substantie is nu zichtbaar in de oorschelp, degene die wel eens geproefd heeft aan zijn of haar oorsmeer weet dat dit een bitter goedje is, dit bestaat uit afvalstoffen, namelijk; huidschilfers, talg, eiwitten en haartjes.  Klinkt lekker?

 


De rode loper rood?

 

Eeuwen terug stond de kleur rood symbool voor goddelijke, magische krachten. Mensen geloofden dat rood beschermde tegen kwaad, geluk bracht en de goden gunstig stemde. Rood stond ook symbool voor kracht. Hiervoor kan het beste gedacht worden aan offers, bloed. De kleurstof purper (rood/paars) was tot aan de middeleeuwen heel kostbaar en alleen weggelegd voor koningen, heiligen en de elite. Zo werd rood ook gelinkt aan het woord heilig.

Alleen koningen tapijten in bezit, men vond namelijk dat de koning niet op dezelfde aarde hoefde rond te lopen als het gewone volk. Daarom werd de koning overal ontvangen op een kostbaar en heilig rood tapijt. In de 18e eeuw werd met de introductie van synthetische verf het rode tapijt voor iedereen bereikbaar. De rode loper werd rond 1900 voor het eerst ingezet als marketinginstrument door de New York Central Railroad, deze zette de rode lopers in voor hun 20th century limited passagierstrein. Een VIP behandeling voor haar klanten ook wel bekend als ‘the red carpet treatment’. Wanneer je over een rode loper loopt voel je je speciaal en machtig, bijna koninklijk. Dit concept is door Hollywood overgenomen en nu niet meer weg te denken bij premières.

 


Het mogelijk om scheel te kijken maar niet tegelijk naar beide oren?

 

Je hersenen maken één beeld van wat je beide ogen zien. Het met beide ogen naar je neus kijken is een natuurlijke beweging, die je ook maakt als je van heel dichtbij iets bekijkt. Als je met beide ogen tegelijkertijd naar buiten zou kijken, naar je oren, dan zou je dubbel zien. Want als je met je ene oog een pissebed zou zien en met de andere een koe dan kunnen je hersenen daar niet een beeld van maken. Je hersenen zorgen er dus voor dat je ogen met elkaar samenwerken en beide naar hetzelfde kijken.

 


Kaas rond?

 

Je zou zeggen dat je van een vierkante kaas veel makkelijker stukken kunt snijden. Maar toch zijn alle kazen rond, deze ronde vorm hebben ze niet voor niets.

Kaas wordt gemaakt van melk, hier wordt stremsel en zuursel aan toegevoegd zodat de kaas gaat binden, dit noemen we wrongel. De wrongel wordt in een ronde vorm gegoten om zo vervolgens te rijpen. Tijdens het rijpen wordt al het vocht uit de kaas gehaald, hij wordt dus eigenlijk gedroogd. Dit rijpen moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren, de kaas wordt daarom af en toe omgekeerd. Kaasmakers ontdekten vroeger dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken. Daardoor krijgt de kaas de beste en meest gelijkmatige smaak en structuur. Jonge kaas hoeft maar een paar weken te rijpen, oude kaas bijna een jaar!

 


 Lachen zo gezond?

 

Als je heel erg moet lachen scheiden je hersenen de stof endorfine uit. Dit is een pijnstillende stof waar je je lekker van gaat voelen. Daarnaast vermindert lachen stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. En door te lachen lijken grote problemen vaak een stuk kleiner. Lachen stimuleert ook het immuunsysteem. Het immuunsysteem zorgt voor de afweer van bacteriën en virussen. Dus als je vaak lacht wordt je minder snel ziek. Ten slotte zet lachen veel spieren in beweging. In je gezicht alleen al 15 spieren. Ook spieren in je buik en middenrif spannen aan als je lacht. Andere spieren ontspannen zich juist als je lacht. Lachen bevordert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Ik zeg: vaker lachen !

 

 


 Zoet water zoet en zout water zout?

 

Zoet water is natuurlijk niet echt zoet, er zit geen suiker in. Maar het woord ‘zoet’ geeft de tegenstelling aan van ‘zout water’. In zout water zit wel écht zout. Dit zout is vooral in de zeeën en oceanen terechtgekomen doordat water wat langs gesteente stroomt kleine hoeveelheden zout opneemt, ook regenwater dat via de grond naar zee stroomt neemt een beetje zout met zich mee. Dit betekent dat ook meren en rivieren dus zout bevatten. Dit zijn alleen erg kleine hoeveelheden en dit proef je daarom niet. Ook door hete gassen en gloeiend gesteente van vulkanen komen er elementen in het water terecht die samen zouten kunnen vormen. In miljoenen jaren heeft dit zich uiteindelijk allemaal opgehoopt en daarom is het water in zeeën en oceanen zo zout. Dit water aan het oppervlakte verdampt continu. Tijdens deze verdamping blijft het zout achter. Op deze manier ontstaat zoet water. Het zoete water valt na verdamping weer als regen, hagel of sneeuw neer op het land en komt in meren, rivieren en ondergrondse bronnen terecht. Op deze manier blijft de cirkel rondgaan en zal er altijd nieuw zoet water worden aangeleverd.

 

 


‘X’ een kus?

 

Al een aantal jaar is de X een universeel symbool voor een kus. En we denken er vaak niet bij na. Maar hoe is dat zo gekomen? De eerste vermelding van de X gebruikt als een kus dateert uit 1763 toen Gilbert White, een natuuronderzoeker, een brief schreef. In 1894 gebruikte Winston Churchill de X ook in een brief: “Excuseer het slechte handschrift. Ik heb veel haast (veel kussen) Xxx WSC.”

Een theorie zegt dat een X lijkt op lippen die klaar zijn om te zoenen. Marcel Danesi, hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Toronto en auteur van The History of the Kiss! The Birth of Popular Culture, heeft zijn eigen visie op de traditie. Volgens hem is de X altijd een christelijk symbool geweest en het is de eerste Griekse letter in de naam van Christus. Officiële brieven werden in de middeleeuwse periode afgesloten met een X – verzegeld met een kus van het geloof. Ook dat analfabeten gebruikten de X om documenten te ondertekenen. Het was voor hen gebruikelijk om een echte kus te plaatsen op de X. Op een bepaald moment werd de X ook gebruikt om een ander soort kussen uit te beelden – de romantische in plaats van religieuze manier. Vanaf dan werd het een symbolische praktijk die door iedereen werd gebruikt.

 

 


Thee makkelijker op te lossen in heet water dan in koud water?

 

Watermoleculen bewegen sneller in heet water dan in koud water. Hierdoor kunnen ze de geur- en smaakstoffen van de theeblaadjes makkelijker losmaken. Ook de blaadjes zelf worden sneller week en toegankelijk, waardoor ook de geur- en smaakstoffen in de blaadjes sneller vrijkomen. Bovendien komen de frisse, fijne smaak en geur in heet water veel sneller vrij. Het bittere deel van de thee lost langzamer op. Thee laten trekken met koud water kan wel, maar duurt veel te lang. En de thee zal dan bitter smaken.

 

 

 


Bronvermelding: Google.nl , willemwever.kro, schooltv.nl, pixabay.com, taalunieversum.org, tvcn.nl, metrotime.be,

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail