Mijn naam is Ivo, 20 jaar oud, geboren en getogen in Ruurlo, een dorpje in de Achterhoek.

Al eeuwenlang is mijn familie verbonden met deze streek in het oosten van Nederland, wat blijkt uit de familiestamboom welke ik voor het schrijven van deze blog erbij heb gepakt. Deze stamboom loopt terug tot het jaar 1640 en laat onder andere zien welke verschillende beroepen mijn voorouders zoal hebben beoefend. Van boer en huisslachter tot herbergier, maar altijd oud en vertrouwd in de Achterhoek. Het is dan ook niet verrassend dat ik mij met de Achterhoek verbonden voel.

Mijn gemeente behoort echter tot een van de krimpgemeenten van Nederland, de verwachting is dat tot 2040 het inwonersaantal met circa 13 tot 16 procent daalt. Benieuwd waarom ik hier toch wil blijven wonen? Ik leg je uit waarom! 

1. Banen voor het uitkiezen 

In de Achterhoek zijn vele bedrijven gevestigd. Van grote bedrijven als FrieslandCampina, ForFarmers en Aviko tot een groot aantal MKB’ers. Deze bedrijven hebben personeel nodig om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Dit personeel blijkt in de Achterhoek echter steeds moeilijker te vinden, mede door de vergrijzing. De Gelderlander schreef op 31 december 2018 dat bijna een derde van de bedrijven in de Achterhoek een gebrek heeft aan personeel. Je hebt de banen dus voor het uitkiezen! 

business-3365360_960_720

2. Feesten! 

Wij Achterhoekers drinken graag een pilsje. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier een tal van feesten worden georganiseerd, van plaatselijke tentfeesten tot het grootste festival van Nederland, de Zwarte Cross. Wij høken erop los! Genoeg te beleven dus! 

Zwarte Cross Achterhoek

3. De omgeving 

Jaarlijks komen veel toeristen uit heel Nederland en Duitsland naar de Achterhoek. Een groot deel hiervan komt voor de omgeving, welke volgens de Nationale Landschapsenquête van Wageningen University tot een van de meest aantrekkelijke landelijke gebieden van Nederland behoord. Ik kan het me niet voorstellen om deze omgeving in te ruilen voor een huisje in de stad! 

Ivo

4. Relatief goedkoop wonen 

Door de goedlopende economie zijn sinds de crisis de huizenprijzen explosief gestegen, echter stegen deze procentueel harder in het westen van het land dan in de Achterhoek. Daarbij meegenomen dat de gemiddelde huizenprijs en grondprijs in de Achterhoek nog altijd lager is dan in het westen van het land, maakt het dat het mogelijk is om in de Achterhoek relatief goedkoop te wonen. 

Bouwen

5. Dialect 

Wie bekend is met de band Normaal, associeert de Achterhoek met het dialect. Het Achterhooks is een Nedersaksische spreektaal welke verschillende vormen kent. In oktober vorig jaar hebben het Rijk en de provincies Gelderland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen een convenant getekend waarmee het Nedersaksisch officieel wordt erkend als taal. Dit convenant is getekend om de taal te behouden en gebruik ervan te stimuleren. Hoe mooi is het om een extra taal te spreken?!

Nedersaksische_dialecten
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *